Jeg forventer at Støre sørger for at Fosen-dommen følges opp

- Annonse -spot_img

Nå er det nøyaktig ett år siden Høyesterett slo fast at vindkraftverkene på Fosen er satt opp ulovlig, og at dette er et brudd på menneskerettighetene. Grunnen er kort sagt at vindkraftverkene fratar de sørsamiske reineierne muligheten til å drive med sin tradisjonelle næring.

Egentlig skulle denne dagen vært en feiring av at urfolks rettigheter og naturverdier seiret. Men det er ikke noe å feire. Så langt har nemlig ikke myndighetene tatt noen som helst konsekvens av at det pågår et brudd på menneskerettighetene på Fosen. Når regjeringen velger å ikke følge opp en krystallklar dom fra Høyesterett, så svekkes legitimiteten til demokratiet vårt.

Derfor må myndighetene straks finne løsninger som ivaretar sørsamenes mulighet til å drive med bærekraftig og tradisjonelt reinbeite i området.

Samene har lenge blitt utsatt for uverdig behandling av myndighetene og majoritetsbefolkningen i Norge. Jeg er skuffet over at staten fortsatt ikke har lært, etter så mange år med urett mot norske urfolk. Det at myndighetene med åpne øyne har gått løs på reinbeiteområdene på Fosen uten å lytte til innsigelser er knapt til å tro. Det skjer samtidig som den sørsamiske kulturen er truet. Det er svært viktig for oss alle at vi klarer å ta vare på deres tradisjonelle levesett og det sørsamiske språket.

Konsekvensen av dommen i Høyesterett er at utbyggerne må pålegges å demontere infrastrukturen som er satt opp ulovlig og tilbakeføre naturen i så stor grad som mulig. I en tid hvor vi trenger mer fornybar energi er det selvfølgelig vanskelig å ta til orde for å demontere vindturbiner, men det grønne skiftet skal ikke skje på bekostning av menneskerettigheter eller hensynet til naturen.

Jeg forventer derfor at Jonas Gahr Støre tar ansvaret sitt på alvor og sørger for at dommen følges opp. Noe annet vil være en skandale for en rettsstat som Norge.


Denne teksten ble først publisert på Arild Hermstads Facebook-side, og er gjengitt med tillatelse.

Arild Hermstad
+ posts

Arild Hermstad er fungerende leder i MDG, og innstilt som ny leder.

Forrige artikkelGi oss natursats!
Neste artikkel«Kunst eller livet»?
- Annonse -

Lignende artikler

Delta i debatten

- Annonse -

Instagram

Mest lest nå