Nei, du kan ikke bare skaffe deg et pinnsvin til hagen

- Annonse -spot_img

Mange kontakter oss i Pinnsvinhjelpen fordi de har lyst på et pinnsvin i hagen. Vi må da forklare at det er uaktuelt å sette ut pinnsvin der de ikke allerede finnes.

Selv om pinnsvin lever alene store deler av livet sitt, skal de ikke være ensomme. Vi må vite at de vi setter ut har de beste forutsetninger for å klare seg selv og trives.

Vi må også vite at pinnsvinet ikke gjør skade. Det er derfor vi ikke setter ut pinnsvin på øyer. De er svært effektive eggtyver. Selv om vi hjelper pinnsvin kan vi ikke la være å tenke på naturen som helhet, og at det for eksempel er flere og flere fuglearter som også sliter.

det er dyrenes behov og ikke våre som styrer hvor vi setter dem ut

Dyrenes behov, ikke våre

De fleste dyrene som er innom oss blir returnert tilbake til der de ble funnet. De omplasseres kun hvis plassen de ble funnet ikke egner seg. For disse dyrene velges utsettingsplassene utelukkende på dyrenes kriterier.

Normalt setter vi ikke ut pinnsvin hvis det ikke allerede er en eksisterende pinnsvinbestand i området. Det er den sikreste indikatoren på et levedyktig miljø for dem.

Siden det er dyrenes behov og ikke våre som styrer hvor vi setter dem ut, er vi blitt flinke til å si nei.

I tillegg til dyrenes behov må vi også ta hensyn til lover og regler. Ikke bare dyrevelferdsloven, men generelle lover som gjør at vi kan fungere som samfunn. Så når vi sier NEI, du kan ikke få et pinnsvin av oss, betyr ikke det at du bare kan ta deg til rette.

Pinnsvin til salgs

Nylig fikk vi stoppet en annonse på Finn om pinnsvin til salgs. Det er forbudt å fange ville dyr for å holde dem som kjæledyr i Norge. Og selv om det i dette tilfellet var snakk om salg fra en hage til en annen, så tilhører ikke de ville dyrene oss! Ikke engang om pinnsvinet ruslet inn i selgerens hage.

Selger kan ikke vite om kjøpers hage er egnet, eller om det er flere pinnsvin i nærheten. Kanskje selger han og flytter et pinnsvin med nyfødte unger i hiet.

Pinnsvin er rødlista og totalfredet. Rødlista er en oversikt over arter som har risiko for å dø ut fra Norge om ikke situasjonen endrer seg.

Økt veibygging, mer trafikk, boligfortetting og fjerning av parkområder reduserer områdene pinnsvinet kan leve på. I tillegg kommer miljøgifter og sprøytemidler som dreper maten de lever av.

hvis man legger til rette kan de slå seg ned i hagen din helt frivillig

Lag en attraktiv pinnsvinhage

Ingen skal kjøpe et pinnsvin på Finn. Men hvis man legger til rette kan de slå seg ned i hagen din helt frivillig. Sett ut vann til dem, og litt tørrfor fra katten. La det være litt rot, buskas, kratt og høyt gress i hagen så tør de besøke deg.

Men hvis du ringer oss for å få omplassert et pinnsvin kommer vi til å fortsette å si nei.

Ingrid Fosse
+ posts
- Annonse -

Lignende artikler

Delta i debatten

- Annonse -

Instagram

Mest lest nå