Nå kan vi nesten lukte brannene her hjemmefra

- Annonse -spot_img

Det er varmere enn noen gang i Europa, og unntakstilstand i England.

Sør-Europa og USA opplever ekstrem hete og flere branner enn noen gang. Flere er døde av varmen og brannene enn i fjor, enda flere enn i forfjor.

Dette er det vitenskapelig dokumenterte, helt udiskutable resultatet av politikk som blant annet den norske regjeringen fører med vilje. Dette er en utvikling som vi vet, med full sikkerhet, blir verre og verre, så lenge dagens politiske flertall bevisst fortsetter dagens politikk. Det går an å føre en annen politikk, men de vil ikke.

Oljeminister Aasland har vært i Brussel og lobbet fram en erklæring om enda mer olje- og gassleting. Forskningsminister Borten Moe kritiserer EU for at de er så dumme at de fører mer ambisiøs klimapolitikk enn Norge. OECD påpeker at regjeringen Støre er langt fra å nå klimamålene de har lovet. Aftenposten synes Støre tar klimamålene sine så lite alvorlig at han bør droppe dem. Det burde reises bronsestatuer av disse folka, for eksempel langs Karl Johan i Oslo. Kanskje framtida i det minste kan lære noe av det. Stoltenberg, Solberg … Støre, Borten Moe, Barth Eide, med flere. Med plaketter som oppsummerer hva de lovet, hva de faktisk gjorde, og hvordan det gikk.

Historien må huske politikerne som med fast hånd styrte oss mot en varmere og varmere verden: Som vil fylle sparegrisen til den sprekker mens de andre betaler for en kokende klode, så vi skal slippe billigere unna enn dem.

Aftenposten synes Støre tar klimamålene sine så lite alvorlig at han bør droppe dem. Det burde reises bronsestatuer av disse folka, for eksempel langs Karl Johan i Oslo

Rasmus Hansson

Det går an å føre en annen politikk. Det trengs bare litt flere politikere på Stortinget som vil det. Som vil kutte mye mer norske utslipp og snu Norges internasjonale rolle fra klimaprofitør til et land som bruker sine store ressurser til å vise seg selv og andre hvor mye bedre grønn politikk er. Og stadig flere skjønner det. Det blir mer og mer tydelig at det norske stortingsflertallet blir mer og mer alene om å mene at Norge fører en klimapolitikk som vil stå seg i historien.

OECD mener nå at Norges olje- og gasspolitikk må «fullstendig innlemme» klimavirkninger utenfor egne grenser, også i avgjørelser om nye lisenser. Altså det MDG har sagt i årevis: De globale konsekvensene av oljen og gassen vi produserer og selger må være en del av Norges klimaansvar. Stadig flere i norsk politikk og samfunn sier det samme. Den dagen også Stortinget innser dette, blir forutsetningene for norsk klima- og miljøpolitikk endret. Da må vi regne inn olje- og gassvirksomhetens kostnader, ikke bare inntektene. Da vil det plutselig lønne seg mye mer å satse grønt enn svart.

Mens brannlukta fra landene rundt oss begynner å rive i nesa er arbeidet vårt for å få Stortinget til å innse dette, viktigere enn noen gang.


Dette debattinnlegget ble først publisert på Facebook-siden til Rasmus Hansson.

Rasmus Hansson
+ posts

Biolog og stortingsrepresentant for MDG.

- Annonse -

Lignende artikler

Delta i debatten

- Annonse -

Instagram

Mest lest nå