Hva er det som går av Naturvernforbundet?

- Annonse -

Å støtte landbrukets inngrep i en svinnende natur, er en merkelig prioritering.

Midt i en tid der veiprosjekter, vindkraft, og oppdrettsanlegg truer med å bokstavelig talt sprenge i stykker det siste av fri natur, finner de det bedre å bruke ressurser på en påkostet reklamefilm for en veletablert storindustri. Hva skjer?

Akkompanjert av klimprende sommermusikk blir vi fortalt av en sindig mannstemme på barnetv-vennlig dialekt at vi mister viktig natur som ‘vi mennesker’ har skapt ved å pløye, brenne, og ha dyr på beite. Vi får vite at 29 prosent av truende arter lever i slike landskap. Vi blir fortalt hvor viktig det er at mennesker fortsetter å brenne lyng og gjøre andre inngrep i landskapet. Vi får høre begrepet ‘artsrikt kulturlandskap’ i annenhver setning.

Vi får også høre at vi i Naturvernforbundet heier på bønder som ‘tar vare på det artsrike kulturlandskapet’. 

Hva slags arter som har gått med for å lage, eller opprettholde, dette landskapet, sies det ingenting om.

Det er ikke så merkelig at et stort antall arter lever i en landskapstype som dominerer store landområder. Det i seg selv sier noe om naturens tilpassningsdyktighet, ikke om akkurat denne landskapstypen. Hva slags arter som har gått med for å lage, eller opprettholde, dette landskapet, sies det ingenting om. Heller ikke hva som kunne ha etablert seg eller oppstått om menneskene lot flora og fauna være i fred noen hundre år.

Det reklamen egentlig sier er at vi mennesker har ødelagt naturen i flere hundre år, men sannelig greier den å finne en balanse midt i ødeleggelsene våre. Og nå skal vi altså fortsette å ødelegge, brenne, og innføre fremmede arter, slik at vårt etablerte bilde av hvordan dette landskapet skal se ut, opprettholdes. Dette er ikke naturvern, dette er vern av våre fantasier.

Det kan godt være vi finner et stort antall arter på slåttemark, men et stort antall arter i seg selv er ikke automatisk en levende og sunn biotop, der alt som lever er i samspill. Når et helt landskap er avhengig av inngripen til en enkelt art, kan det umulig kalles sunt. 

Det de gir, er en ren og uproblematisert støtte til en suspekt industri.

Å gå så sterkt ut med støtte til en industri med et alt annet enn uproblematisk forhold til naturen, er også et merkelig grep av NVF. Norsk jordbruk er en industri som blant annet står for tildels ulovlig utryddningsjakt på rovdyr, storstilt bruk av miljøgifter, og bruk av 12 000 tonn plast hvert år. Disse tingene kan man ikke bare feie under kunstgressteppet. Måten denne og andre reklamefilmer fremstiller bønder på baserer seg mer på en nasjonalromatisk ønskedrøm enn fakta.

Det går fint an å ha viktige diskusjoner om hva som er en invaderende art, og hva som er en sunn biotop, men det er ikke det NVF gir her. Det de gir, er en ren og uproblematisert støtte til en suspekt industri. De nevner kanskje at disse følsomme artene heller ikke tåler overbruk av jorden, men det er ikke budskapet. Budskapet er hvor viktig det er at mennesker fortsetter å fikle med naturen. 

Med dette støtter også Naturvernforbundet den ekstremt skadelige forestillingen om at naturen er til for menneskene, og at en bra natur er en som mennesker har nytte eller glede av. Denne holdningen er noe av det mest skadelige vi har, og står for virkelig tap av natur.


Tone Uglehus
+ posts

Styremedlem i Naturvernforbundet i Valdres.

- Annonse -

Lignende artikler

Delta i debatten

  1. Mykje å komentere her, men for den som har lytta til dei konferansane som er avhalde i Trondheim frå 1993 vedr. UNDP og UNEP. Den siste i 2019, så er nok eit større tal på rovdyr ikkje så viktig som det Tone Uglehus her framstiller det. For det er så lett for at talet på rovdyr blir for stort, så det er andre artar som kjem i overlevings trøbbel. For det var jo å bruke rovdyret i ein avleiingsmanøver som kom opp da bioteknologien skulle overta retten til artsmangfaldet gjennom sine «patent på liv» søknadar. Ein kan jo merke seg at land som Polen sette eit kraftig forbod mot slike ting. Medan Norge var vesentleg meir liberal.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

Instagram

Mest lest nå