Ikke se opp, det kan komme en måke

- Annonse -

Hvem husker ikke fjorårets hit, filmen Don’t Look Up? Denne underholdende samfunnsatiren forteller om hvordan menneskeheten helst ikke vil snakke om det ubehagelige, selv ikke når det er katastrofalt.

I filmen er en komet på kollisjonskurs med jorda. Budskapet har en opplagt referanse til klimakrisa, som bare blir verre og verre år for år fordi vi stadig fortsetter å slippe klimagasser ut i atmosfæren.

CO2-nivået vi har nå har vi ikke sett siden jorden var syv grader varmere, for over fire millioner år siden. Havnivået var 5–25 meter høyere enn nå. I 2022 er hele menneskeheten med på et gedigent eksperiment fordi handlingen uteblir.

På en morsom og underholdende måte forsøker Don’t Look Up å kommunisere noe svært alvorlig. For underholdende må det være – å kommunisere underholdende nok er visst vårt eneste håp!

Med påtatt alvorlig tone spør reportere om vi virkelig bare må finne oss i å dele tilværelsen med fiskemåke, hettemåke og krykkje

Noen å hate

Nå på sommeren blir jeg regelmessig intervjuet om måker. Disse rare skapningene som ikke følger menneskets forventninger til adferd, der vi forsøker å optimalisere nytelsene om sommeren, med nøye planlagte sydenturer og terrasseliv i strandsona.

Med en slags påtatt alvorlig tone spør reportere om vi virkelig bare må finne oss i å dele tilværelsen med fiskemåke, hettemåke og krykkje. Men innerst inne vet vi alle at det er et show – ingen oppegående mennesker i Norge anser måker som noen stor trussel mot noe som helst. Kun et morsomt samtaleemne, noe allment alle kan ha en mening om. Er det ikke deilig å ha noen å hate?

Ingen liker egentlig alarmisten. Hvorfor ødelegge en tross alt trivelig prat om sommer, sol og måker ved å påpeke at verdens sjøfuglbestander har falt med 70 prosent siden 1950? Hvorfor påpeke at nesten samtlige norske sjøfuglarter er på full fart ned i dass? At det er storskala endringer i klima og leveforhold som er årsaken, en utvikling som burde få det til å gå kaldt nedover på ryggen hos oss alle? Når passer det egentlig å prate om natur- og klimakrisa?

Handling snakker høyest

I Don’t Look Up ligger fornektelsene og konspirasjonsteorier som et tykt beskyttende lag mot handling. Også i den virkelige verdens sier ledere at de ser svært alvorlig på situasjonen. På konferanser og TV-opptredener lover de å sette sine beste folk på oppgaven med å sikre videre økonomi, velferd og trygghet for verdens befolkning. Og ber folk fortsette som før – med sine trivialiteter og forbruk.

Men prat har aldri vært å ta noe på alvor. Handling snakker høyest. Likevel er det fri dressur ute i kommunene hva arealbruk angår, og staten selv er ikke stort bedre.

Norske politikere vet at ødeleggelse av våre siste naturskoger og myrer er pervers vold mot så vel en rekke rødlistede arter som naturlige karbonlagre. Likevel er det ikke snakk om å lage et rammeverk som kunne ha fulgt opp internasjonale forpliktelser og avtaler. Enda ethvert positivt bidrag vil dempe de verste konsekvensene – alt teller.

Elvedeltaer og fjære bygges ned fordi det er det billigste alternativet. Lokalpolitikere setter likhetstegn mellom utbyggerønsker og allmenne interesser. Slik ødelegges fantastiske evolusjonære tilpasninger som fugletrekk og særlig produktive naturareal. Skal ikke neste generasjon ha en fjære å fylle ut?

Alt handler om maktposisjoner, meningsmålinger og kortsiktige gevinster

Ren djevelskap

«Alt handler om maktposisjoner, meningsmålinger og kortsiktige gevinster». Dette var Filmpolitiets forklaring til hvorfor menneskene i Don’t Look Up ikke klarer å ta til seg kritisk og veldokumentert informasjon og handle til alles beste. Omtrent som i virkeligheten, altså.

I istedenfor å handle mot klima- og naturkrisa er Stortinget i disse dager opptatt med ren djevelskap, som hvordan de kan utvinne olje i ekstreme polare strøk, bygd ned flere fjell og fylt flere fjorder med gruveslam.

Tar du sjansen på å se opp?

Martin Eggen
+ posts
- Annonse -

Lignende artikler

Delta i debatten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

Instagram

Mest lest nå