Vi trenger et skifte i verdier

- Annonse -

Jeg blir så oppgitt – vel, jeg var det allerede fra før.

For når jeg ser tilbake på min oppvekst i vesten av Nederland, sammenlignet med de siste 22 år jeg har bodd i Norge, ser jeg fremdeles på «den norske naturen» med et annet verdisett enn en del nordmenn ville ha gjort – de som tar det for gitt.

Jeg råder dem til å prøve å bosette seg i den delen av Nederland jeg vokste opp i, uten nærskog og kun noen få små trær langs kanalen, (som kjemper for sin plass mot fortau, asfalt og murstein) – og i tillegg ta bestemte tester som dokumenterer hvordan helsen deres endres – til det negative – selvfølgelig.

Å besøke Nederland er noe helt annet enn å bo der, det kan jeg love!

Man får ikke kjøpt tilbake naturområder med penger. Man får ikke helsen tilbake heller. Den eneste veien å gå er å få til lover som beskytter naturen – og med såpass høye straffer for overtredelser at man ikke trenger å tenke seg om en gang om man vurderer lovbrudd.

Fot å gå videre på mitt eget eksempel fra der jeg bor:

Jeg prøver å ta vare på et eiketre i gaten vår, og for første gang har jeg satt meg inn i dokumentasjonen og ser en god del mangler som burde vært ordnet.

Samarbeid med arborist må til allerede før byggetegningene lages for å få tilpasset bebyggelsen til naturen, ikke omvendt. De som kjøper de nye boligene som aldri får sett hvor mye natur som har blitt ødelagt – og de vil neppe like det hvis de hadde visst og sett ødeleggelsene på forhånd. Vi trenger et verdiskifte som forankres i lovverket og vi trenger samarbeid mellom ulike parter, samt nye måter å bygge på som inkluderer naturen som en uerstattelig verdi.

Hvorfor er kun eiketrær med en viss omkrets fredet? De dør jo en gang de også. Hvor blir det av deres etterfølgere hvis de hogges ned før de har nådd å få status som fredet? Utbyggere burde også hatt personlig interesse av å levere prosjekter som ivaretar naturen, og at det er det som gir status, ikke kun pengeinntekter og profitt.

Vi kan ikke få til endringer uten samarbeid. Heller ikke uten endringer i lovverket. Og i hvert fall ikke uten å endre syn på hva som gir oss verdi i våre liv.

«Den enes (naturens) død, den annens brød»: Hvordan kan det være lov i det hele tatt?


Judith Hazes
+ posts

Judit Hazes er født i Nederland. Hun bor på Nesodden i Viken.

- Annonse -

Lignende artikler

Delta i debatten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonsespot_img

Instagram

Mest lest nå