Heia Skottland!

- Annonse -spot_img

Norge denne uken: 53 nye konsesjoner deles ut til oljeselskaper på norsk sokkel, fem av disse i sårbare Barentshavet.

De fleste banker i verden vil ikke lenger finansiere oljeutvinning i Arktis, og stadig flere finansinstitusjoner selger seg ut av alle fossile selskaper. Blårussen har skjønt klimategningen, den norske regjeringen ikke.

Skottland denne uken: 17 vindkraftprosjekter til havs har fått konsesjon. Til sammen skal de produsere 100 TWh, som tilsvarer 70% av all norsk vannkraft. Tre norske selskaper har fått kontrakter.

Oljelobbyen har sørget for at havvindsatsingen er som en flau bris på norsk sokkel. Hensynet til oljenæringen overstyrer ansvarlig tenkning hos våre ledende politikere, enten de er røde eller blå.Til tross for at Støre bryter med FNs klimapanel og Det internasjonale energibyråets klare anbefalinger, sitter han trygt, slik Solberg også gjorde da hun delte ut nye letelisenser.

Den norske oljepolitikken viser at vi er blitt et bakvendtland.

Det er nemlig fortsatt bare ett parti i oljelandet Norge som er klokkeklare på at vi ikke kan støtte en regjering som åpner nye oljefelt, heller ikke gjøre opp budsjett med dem. MDG ba før valget SV, R og V om å være med på et tverrpolitisk krav om ikke å sette godkjentstempel på en regjering som tillater mer oljeleting.

De sa nei. Resultatet ser vi nå: Norge fortsetter som før med en oljenæring som suger penger, kompetanse og politisk oppmerksomhet bort fra fremtidsrettede løsninger, og ser bort fra klimavitenskapen. Støre burde gjort som Skottland og gitt drøssevis konsesjoner til norske og utenlandske selskaper som satser på havvind, og han burde sagt nei til nye oljekonsesjoner.

Den norske oljepolitikken viser at vi er blitt et bakvendtland. Vi er landet som hugger ned alle trærne fordi vi tror vi må selge tømmeret for å skaffe nok cash til å ta vare på skogene. Vi er landet som har enorme muligheter, men som fortsatt henger fast i fossilalderen.

Støre og co har ikke forstått det vanlige finansfolk nå har innsett: De attraktive investeringsmulighetene fins på den skotske sokkelen, ikke den norske.


Dette innlegget ble først publisert på forfatterens Facebook-side.

Arild Hermstad
+ posts

Arild Hermstad er fungerende leder i MDG, og innstilt som ny leder.

- Annonse -

Lignende artikler

Delta i debatten

- Annonse -

Instagram

Mest lest nå